מהו הסכם מייסדים?

הסכם מייסדים הינו חוזה שנועד להסדיר את היחסים בין שותפים המקימים חברה משותפת.

ההסכם הינו מסמך מקיף הנוגע בכל אפיוני החברה ומטרתו העיקרית היא להסדיר את היחסים בין בעלי המניות ולמנוע סכסוכים עתידיים. זהו חוזה מחייב מבחינה משפטית ויש ליצור אותו בתחילת "מחזור החיים" של החברה.

ההסכם מגדיר את מערכת היחסים של המייסדים, הזכויות, האחריות והתחייבויות של כל מייסד של החברה וכל בעל מניות שיצטרף לחברה לאחר הקמתה.

הסכם המייסדים יכלול סעיפי הסדרה רבים, הכוללים בד"כ בין היתר, את מבנה הבעלות בחברה, תפקידים בחברה, סודיות, מצגים והתחייבויות של בעלי המניות, אסטרטגיה עסקית, מנגנון קבלת החלטות בחברה, מנגנון עזיבת בעל מניות את החברה, מנגנון מכירת מניות בחברה והוראות נוספות, בהתאם לאופי פעילות החברה ולמערכת היחסים הספציפית בין בעלי המניות והחברה.

מהו ההבדל בין תקנון חברה להסכם מייסדים?

בהקמת החברה מחויבים בעלי המניות להעביר לרשם התאגידים נוסח של תקנון, אשר מחייב את בעלי המניות בחברה.

אחד ההבדלים בין תקנון חברה להסכם מייסדים הוא האפשרות לשנות את המסמך, תקנון חברה ניתן לשנות רק באמצעות בעלי המניות העדכניים של החברה, לעומת זאת הסכם מייסדים ניתן לשנות רק על ידי המייסדים החתומים על ההסכם שאינם בהכרח בעלי המניות בחברה.

הבדל נוסף בין תקנון חברה להסכם המייסדים, הינו שתקנון חברה הוא מסמך גלוי לכל, לעומת זאת הסכם המייסדים הוא הסכם פנימי בין בעלי המניות של החברה, ומשכך יכול להכיל הוראות פנימיות שבעלי המניות אינם חפצים שכל אדם המבקש יוכל לראות.

עניין חשוב מאוד הוא, להקפיד שלא להכיל הוראות סותרות בין הסכם המייסדים לבין התקנון.

על קצה המזלג, מהם הסעיפים שחשוב להכיל בהסכם מייסדים?

  • פרטי החברה ומאפייניה

שם החברה המוצע (ושמות חלופיים במידה והשם המוצע לא יתקבל על ידי רשם התאגידים), כתובת ניהול עסקי החברה, הון המניות רשום ומונפק של החברה, אופן חלוקת המניות לבעלי המניות.

  • פעילות החברה

בפרק זה יתואר מהו תחום הפעילות של החברה, משפט או שניים שמתארים את מה שהחברה עושה – באיזה תחום עוסקת החברה ומהי מטרתה של החברה. ניתן להוסיף תיאור של האסטרטגיה המוסכמת של פעילות החברה והצבת יעדים לעתיד.

  • הון התחלתי ותרומות נוספות

מהו ההון ההתחלתי המושקע בחברה על ידי כל אחד מבעלי המניות, האם החברה נוטלת הלוואות מצדדי ג', האם בעלי המניות משקיעים בחברה כספים במסגרת "הלוואת בעלים" לחברה, פירוט התרומה של בעלי המניות, אשר יכולה להיות גם ברכוש או שירותים שינתנו בעתיד.

  • מנגנון קבלת החלטות

כיצד אמורות להתקבל החלטות חשובות והחלטות יומיומיות של החברה? (למשל, ברוב קולות, בהצבעה פה אחד או בהחלטות מסוימות בלבד בידי המנכ"ל).

  • תפקידים ואחריות

בפרק זה יופיעו נתונים כגון מי ימונה כדירקטור בחברה, מנכ"ל וסמנכ"ל, ומה יהיה שכרו של כל אחד מבעלי התפקיד בחברה. מהם התפקידים של בעלי המניות בחברה, אם בכלל. מי יערוך את חשבונות החברה, ומי ימונה כיועץ המשפטי של החברה. בנוסף יפורט בהסכם מה יהיו הסמכויות של גורמים אלו לבצע בשם החברה.

  • מנגנון יציאה

אם מייסד אחד עוזב, האם לחברה או למייסד אחר יש את זה נכון לקנות את מניות המייסד (זכות סירוב ראשונה)? באיזה מחיר?

  • סיום "חיי" החברה

אם יתברר שהעסק לא ממריא ואנחנו מחליטים לסיים את שלנו סיכון, האם מישהו מאיתנו יכול לקחת את הרעיון ולנסות אותו שוב? כיצד יחולקו הכספים בין בעלי המניות במידה והחברה תסיים את פעילותה?

  • סודיות ואי תחרות

שימוש במידע המתגלה לבעלי המניות עקב פעילות החברה, שמירה על סודיות את המידע ומניעת העברתו, מנגנון "צינון" המגביל את התחרות לתקופה מסויימת לאחר יציאת בעל מניות מהחברה.

סוף דבר

הסכם המייסדים הינו מסמך עם משמעות רבה מאוד וחשיבות עצומה למניעת סכסוכים בין בעלי מניות. בניסוח עריכת ההסכם, חשוב להיעזר בעורך דין ולקבל ייעוץ משפטי שיהיה מותאם ומדויק לצרכי המייסדים והחברה.

***אין באמור לעיל כדי להוות ייעוץ משפטי, חוות דעת או תחליף לייעוץ משפטי אצל עו"ד, האמור לעיל אינו אלא תיאור כללי בלבד ולא מחייב של הנושאים. בכל מקרה מומלץ לפנות לקבלת ייעוץ משפטי פרטני מעורך דין.

אולי יענייך אותך:

אלו תנאים צריך להכיל הסכם שותפות?

שותפות היא גוף משפטי שבו שני אנשים או יותר חוברים יחדיו לשם ניהול עסק למטרת הפקת רווחים.
כדי לצמצם את הפוטנציאל למורכבות ולקונפליקטים בין שותפים במסגרת המשפטית של שותפות, יצירת הסכם שותפות הוא הכרח.
הסכם השותפות הוא מסמך המשפטי, המכתיב את אופן ניהול העסק, ומפרט את מערכת היחסים בין כל אחד מהשותפים.

קרא עוד »
דילוג לתוכן